2. Wat is klimaatverandering

P r o f i e l w e r k s t u k

2. Wat is klimaatverandering?

Klimaatonderzoek

Het wereldklimaat verandert. Het wordt langzamerhand steeds warmer. Daar zijn alle deskundigen het over eens. De opwarming van de aarde heeft grote gevolgen voor alles wat leeft: mensen, dieren en planten.

Ook in Nederland dragen organisaties en universiteiten bij aan het klimaatonderzoek. Onder andere:


Weer en klimaat

Maar wat is het verschil tussen weer en klimaat? De kenners van het KNMI geven deze definitie:


“Het klimaat is het gemiddelde weer over een bepaalde periode. Een klimaat is niet stabiel, het kan door natuurlijke en menselijke invloeden veranderen.
Om het klimaat te bepalen wordt gekeken naar het gemiddelde over dertig jaar van temperatuur, vocht,
luchtdruk, wind, bewolking en neerslag. Dagelijkse en jaarlijkse variaties en hoe vaak extremen voorkomen zijn ook van belang. Voorbeelden van extremen zijn hittegolven en zware regen met wateroverlast of overstromingen. Het weer wisselt van dag tot dag.”


Klimaatmodellen en klimaatonderzoek

Wikipedia legt uit dat klimaatmodellen klimatologische veranderingen in kaart brengen. Zo kunnen klimaatexperts vaststellen welk klimaat er in een bepaalde periode en in een bepaald gebied bestond en voorspellen hoe het klimaat zich in de toekomst ontwikkelt. “Een klimaatmodel is gebaseerd op een verscheidenheid aan relevante empirische gegevens en natuurkundige wetten.”


Klimaatcursusr

Doe je eigen (korte en supersnelle) klimaatcursus bij Climate Science. Gratis en online (in het Engels).

Hoe kom je aan die empirische gegevens? Hoe weet je hoe het klimaat 800.000 jaar geleden was? Dat gebeurt onder andere door onderzoek aan het sediment van de oceaanbodem ...

en onderzoek van het poolijs...

Richard Alley van de National Academy of Sciences legt het uit:


Wat gebeurt er met het klimaatonderzoek?

De resultaten van het klimaatonderzoek laten zien, dat de klimaatcycli uit het verleden worden verstoord door het doen en laten van de mens. Na de grote perioden Carboon, Trias, Jura, Krijt etc., leven we nu in het Antropoceen. Het klimaat verandert. De gevolgen van klimaatverandering zijn intussen zo ernstig dat er maatregelen nodig zijn op allerlei niveaus. Jij en ik, wij allemaal, alle bedrijven en organisaties en alle landen (hun regeringen) moeten snel vergaande maatregelen nemen. Daarover zijn internationaal afspraken gemaakt op het niveau van de Verenigde Naties (VN).


Die afspraken zijn gebaseerd op de onderzoeksresultaten van klimaatwetenschappers en andere deskundigen. Zij rapporteren hun bevindingen en aanbevelingen aan het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Op Wikipedia lees je meer over de activiteiten van het IPCC. Lees vooral de alinea over de Werkwijze.


Een interessant kijkje achter de schermen krijg je in een interview in Vrij Nederland met de voormalige Nederlandse ‘klimaatonderhandelaar’
Yvo de Boer.
Om de vijf of zes jaar bespreken alle betrokkenen (de regeringsvertegenwoordigers van bijna alle landen maar ook organisaties) de aanbevelingen van de deskundigen. Zij proberen afspraken te maken over maatregelen om klimaatverandering te keren. Die besprekingen heten COP (Conference of the Parties).
De bekendste COP was misschien wel die van 2015 in Parijs, waar eindelijk een akkoord werd gesloten. Daarin beloven 195 landen
alles in het werk te stellen om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 2 graden Celcius (liefst 1,5 graden Celcius) in 2050. Zie de infographic hiernaast.



Key Points Paris Climate agreement

Op dit moment is de uitstoot ruim 49 Gigaton CO2e per jaar. Het wordt heel spannend.

Global Greenhouse gas emissions scenarios

In deze video kom je meer te weten over klimaatonderzoek, het IPCC en de politiek:


 Het verleden ligt vast, de toekomst is maakbaar.



Share by: