7. Wat gebeurt er al?

P r o f i e l w e r k s t u k

7. Wat gebeurt er al?
 

Er gebeurt gelukkig steeds meer om de klimaatverandering af te remmen, te stoppen of om te keren. Afremmen lijkt op dit moment het meest haalbaar. Activisten en milieuorganisaties roepen al jaren dat fossiele brandstoffen in de ban moeten. Steeds meer mensen sluiten zich daarbij aan en veranderen hun gedrag. Ook steeds meer bedrijven proberen CO2-neutraal te worden en betere producten te produceren met veel minder afval. Dat betekent financiële winst!


In 2015 spraken de leden van het IPCC (195 landen plus de EU) in Parijs af, dat zij hun uiterste best zullen doen om de opwarming van de aarde in 2050 niet meer te laten zijn dan 2 graden Celsius en liefst niet meer dan 1,5 graad Celsius. Die afspraak heet het akkoord van Parijs. In het verlengde van dat akkoord heeft de EU een klimaatbeleid opgesteld; de Green Deal. Binnen de EU doen de lidstaten, inclusief Nederland hetzelfde.
Eindelijk begint er iets in positieve te veranderen. In een
artikel van de BBC lees je over de vorderingen van een aantal grote vervuilers.


In onze boekjes Klimaatschimmel, Sffrds! en op talloze sites, ook van de energiemaatschappijen, staan tips om je CO2-voetafdruk te verkleinen.

Is het genoeg, is klimaatverandering in 2050 gestopt?

Nee, het is helaas niet genoeg concludeert de VN. Zelfs als Nederland en de hele EU de klimaatdoelstellingen kunnen waarmaken, lopen veel andere landen achter. China heeft gezegd, dat het pas in 2060 CO2-neutraal is. Enkele landen trekken zich niet al te veel aan van de klimaatafspraken in Parijs.
De klimaatdeskundigen zijn dan ook bang, dat de opwarming niet onder de 2 graden Celsius zal blijven, maar misschien richting 3 graden Celsius zal gaan.
Wat wij in ruim 100 jaar hebben vernietigd (de CO
2-kringloop, de opwarming) gaat nog honderden jaren door. Misschien zelfs langer. Zie het nieuwste rapport van het IPCC.


Hoe moeilijk kan het zijn?
Je zou er moedeloos van worden. Maar volgens Ruud Koornstra, Nationale Energiecommissaris, ondernemer en filmmaker is dat helemaal niet nodig. "We hebben alles al," roept hij keer op keer. En ook: "Onze economie gaat in de toekomst draaien op verduurzaming."

Hoe dan en wat er allemaal al is, laat hij zien in zijn film Het Paradijs op Aarde begint in Nederland.




 Het verleden ligt vast, de toekomst is maakbaar.



Share by: